Csobánkai Cserkészpark

Mindennapok a Csobánkai Közép-európai Cserkészparkban. Benyomások, tervek, ötletek, sztorik és minden ami a cserkészpark élete.
Írj nekünk: csobanka [kukac] cserkeszpark.hu
További elérhetőségek a honlapon! http://csobanka.cserkeszpark.hu

Friss hozzászólások

  • bandi_csobanka: Ugye, ugye! :) És milyen szép lett a festékes raktár is ;) (2011.11.23. 22:47) Garázstakarítás
  • MerzaPí: Főzőverseny is lesz ezen a jeles napon! :-) Vadhúsból lehet főzni, csapatonként 1500 Ft a nevezési... (2011.04.11. 19:57) Önkéntesnap Locsolóbulival!
  • MerzaPí: Hátraléptünk egy nagyot az időben. Újra tél van. :( (2011.03.03. 11:36) Ébredő természet 1.
  • MerzaPí: A túrán és a célban készült képeket itt találjátok meg: picasaweb.google.com/parallelmerzap/Csp30... (2011.03.01. 10:52) Ez túra volt!
  • bandi_csobanka: Igen, terveink közt van! Hamarosan lesznek kecskék is. (2011.02.18. 19:18) Új jövevények

Üvegházhatás

2012.01.23. 21:58 - bandi_csobanka

Címkék: programajánló beszámoló csobánka mezőgazdaság önkéntesek cserkészpark

Mi az aquapónia? És mi ez a nagy felhajtás körülötte? És mi közünk nekünk ehhez? Nos! Az aqupónia kétféle élelemtermelési rendszer összeházasítása. Ötvözi az aquakultúrát (amikor a halak nem tóban úszkálnak, hanem műanyag vagy betonmedencében) és a hidropóniát (a növényeket üvegházban termesztik tápoldatos vízben). Az összekapcsolt rendszer segítségével gyakorlatilag csak a halakat kell ellátni táplálékkal, a növényekről a halak gondoskodnak. A tiszta vizet pedig a növények biztosítják a halaknak.

 

Ilyen egyszerű lenne az egész? Állítólag igen! A média pár hete kapta fel Gönczi Pétert, aki épített egy passzív aquapóniás üvegházat. Azóta létrejött a saját honlapja is ennek a furcsa termelési formának, mely pontról pontra megmagyarázza, hogy mit miért és hogyan kell csinálni, mitől is működik ez a rendszer. Péterről itt, itt és itt olvashatsz többet!

És itt jövünk mi! A Parkunkban van egy régi, romos üvegház, mely egykor az itt található hadiárvaház élelmezésébe segített be. Sajnos az idő elmúlt felette, falai megdőltek, fűtésrendszere tönkrement, üvegtáblái betörtek. Egyszóval felújításra és hasznosításra szorult! Régóta terveztük, hogy felújítjuk, de ennyire konkrét, jó ötletünk nem volt (egyszerű üvegházban gondolkodtunk). És ekkor jött az aquapónia! Megkérdeztünk pár embert, és az egybehangzó válasz az volt, hogy ebbe érdemes belevágni, kipróbálni! Meghirdettük az üvegházfelújítást önkénteseink és a cserkészek közt, illetve besegített a szervezésbe az Útilapu Hálózat lelkes csapata is.
 

 

 2012. január 21-én tartottuk meg az első Aquapóni-napot. Az időjárás nagyon kedvező volt, végig sütött a nap, és munkához pont kellemes 5-10 fok volt. Összesen tizenegyen dolgoztunk. Először eltávolítottuk az egykori kazánházra nőtt futónövényzetet, majd elkezdtük visszabontani a kazánház falát. Sajnos a belső elválasztófal olyan állapotban volt, hogy teljesen le kellett bontanunk (saját tengelye körül elcsavarodott, az áthidalók teljesen elkorhadtak). Amíg a csapat egyik része a téglákat pakolta, addig másik a maltert ütögette le, hogy a lehető legtöbb anyagot meg tudjuk menteni. Amikor a bejáratot biztonságosan meg lehetett közelíteni, elkezdődött az üvegház belsejének kitakarítása. Eközben nekiláttunk a falak körbeásásának, hogy rendbehozhassuk a megdőlt szakaszokat, illetve hogy azok megkaphassák a megfelelő szigetelést. Nagyon jó hangulatú, sikeres napot tudhattunk magunk mögött, maximális köszönet illeti önkénteseinket!

 


A legközelebbi Aquapóni-napon terveink szerint befejezzük az üvegház alapjának körbeásását, leszedjük a meglévő üvegezést és megtisztítjuk az üveget tartó vasszerkezetet. Minden hónap harmadik hétvégéjén (következő alkalom február 18.) csak az üvegházzal foglalkozunk, hogy minél előbb eljussunk oda, hogy a gyakorlatban is kipróbáljuk az aqupóniát!


 

Örömmel fogadunk minden segítséget, akár kétkezi munkát, akár építőanyag-felajánlást! Szükségünk lesz habarcsra, betonra, pár gerendára és cseréplécre, víz- és hőszigetelő anyagokra (az üveg- és polikarbonát lapok szükséges számát később látjuk). Az összetevőknek is nagyon örülünk (homok, oltott mész, cement, sóder stb.)! Minden segítséget, adományt hálásan köszönünk!

Mert mi a vízilovakkal vagyunk! :)

 

(fotók: Kocsis Zoltán, Lammel Balázs, Merza Péter, videó: Kocsis Zoltán)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cserkeszpark.blog.hu/api/trackback/id/tr803742019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása