Csobánkai Cserkészpark

Mindennapok a Csobánkai Közép-európai Cserkészparkban. Benyomások, tervek, ötletek, sztorik és minden ami a cserkészpark élete.
Írj nekünk: csobanka [kukac] cserkeszpark.hu
További elérhetőségek a honlapon! http://csobanka.cserkeszpark.hu

Friss hozzászólások

  • bandi_csobanka: Ugye, ugye! :) És milyen szép lett a festékes raktár is ;) (2011.11.23. 22:47) Garázstakarítás
  • MerzaPí: Főzőverseny is lesz ezen a jeles napon! :-) Vadhúsból lehet főzni, csapatonként 1500 Ft a nevezési... (2011.04.11. 19:57) Önkéntesnap Locsolóbulival!
  • MerzaPí: Hátraléptünk egy nagyot az időben. Újra tél van. :( (2011.03.03. 11:36) Ébredő természet 1.
  • MerzaPí: A túrán és a célban készült képeket itt találjátok meg: picasaweb.google.com/parallelmerzap/Csp30... (2011.03.01. 10:52) Ez túra volt!
  • bandi_csobanka: Igen, terveink közt van! Hamarosan lesznek kecskék is. (2011.02.18. 19:18) Új jövevények

Tanácsok téli túrázáshoz

2012.02.04. 11:17 - bandi_csobanka

Címkék: kirándulás csobánka erdő

 A téli erdő szépsége minden évben sokakat csábít a természetbe, a mostani hidegben azonban különösen fontos néhány jó tanács megszívlelése. A Pilisi Parkerdő Zrt. a katasztrófavédelemmel és a tűzoltósággal közösen tudatos felkészülésre kéri a kirándulni szándékozókat.

 

A téli időszakban különösen fontos tudunk, hogy a lakott településektől távoli erdőkben, a hegyek között akár 5-8 fokkal is hidegebb lehet a városokban mért hőmérsékletnél. A hóréteg vastagságára ugyancsak igaz, hogy az erdőben 10-30 centiméterrel nagyobb hóra is számíthatunk, mint a települések útjain. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szokásosnál alaposabban, tudatosan készüljünk fel már egy rövidebb téli kirándulásra is. A nyáron megszokott séta megfelelő felkészülés hiányában télen komoly veszélyforrás lehet. Éppen az ilyen helyzetek elkerülése érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. a katasztrófavédelem és a tűzoltóság szakembereivel közösen néhány alapvető szempontra hívja fel a hideg ellenére kirándulni indulók figyelmét.
 
- Lehetőleg senki ne induljon egyedül kirándulni.
- Mindenki a képességeinek megfelelő túrára vállalkozzon. Az útvonalat tervezzük meg előre, és a nehezebb közlekedési viszonyok miatt számítsunk a szokásosnál hosszabb menetidőre. Legyen nálunk térkép, amelyen folyamatosan követni tudjuk helyzetünket és a hátralévő útszakasz hosszúságát.
- A túl nehéznek vagy hosszúnak bizonyuló túráról időben forduljunk vissza, számolva a téli időszakban viszonylag korán beköszöntő esti sötétedéssel.
- Mindig legyen nálunk feltöltött mobiltelefon, hogy szükség esetén segítséget tudjunk kérni. Mivel az erdőterületen nem mindenütt találunk térerőt, érdemes valaki családtagot, ismerőst előre értesíteni kirándulási tervünkről, a túra tervezett útvonaláról és időtartamáról.
- Lényeges a megfelelően réteges, meleg öltözködés, és a csúszásgátló talpú, meleg lábbeli. Mély hóban nagy segítséget nyújt a bakancs szára fölé érő kamásli. Ilyen utakra érdemes túrabotot is magunkkal vinni.
- A hátizsákban mindenképpen legyen termoszban meleg innivaló és a szokásos szendvicseknél több, energiadús tartalék élelmiszer. Ugyancsak jó szolgálatot tehet néhány tartalék ruhadarab. Figyeljünk - különösen a gyerekek - folyamatos energia utánpótlására.
- Tartsuk be a téli erdőben esetleg előforduló figyelmeztetéseket, melyek egy-egy nehezen járható útszakasz elkerülésére vagy csak egy irányból történő használatára vonatkoznak.
 

 

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt. (http://www.parkerdo.hu/)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cserkeszpark.blog.hu/api/trackback/id/tr174065100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása